اصفهان23

با دیده شوق اصفهان را دیدم/ آثار قشنگ باستان را دیدم/ با نصف دگر، دگر مرا کاری نیست/ صد شکر که این نصف جهان را دیدم

غذاهای مخصوص اصفهان - بریان
نویسنده : بهزاد سلطانی - ساعت ۱۱:٤۸ ‎ب.ظ روز دوشنبه ٢٢ تیر ۱۳۸۸
 

شاید دوستان انتظار داشتند به عنوان اولین غذای اصفهان به این غذا بپردازم اما اشکالی نداره، ماهی رو هر وقت از آب بگیری تازه است.

اولین چیزی که در ارتباط با این غذا بایستی خدمتتون عرض کنم درباره ی نام این غذاست. نام این غذا بریان و به لهجه ی خود ما اصفهانی ها بریون است. اما متاسفانه برخی از هم میهنان محترم غیر اصفهانی به اشتباه به آن بریانی می گویند.

این اشتباه از آنجا به وجود آمده که اصولاً این غذا در منزل پخته نشده و معمولا خریداری می شود (مانند کباب)، روی شیشه مغازه هم نام شغل نوشته شده است:

بریانی (مانند کبابی)

و در واقع این هم وطنان نام شغل را با نام غذا اشتباه گرفته اند. خب حالا که این تذکر ادبی داده شد، بهتر است یک راست بریم به سراغ اصل مطلب:

بریان اصفهان

در ادامه به روش پخت بریان می پردازیم:


مواد لازم:
گوشت سر دست و دنده 1 کیلوگرم
پیاز درشت 1 عدد
دارچین به مقدار لازم
زعفران به مقدار لازم
نعناع خشک شده مقداری
نمک و زردچوبه به مقدار لازم
فلفل به مقدار لازم
خلال بادام مقداری برای تزیین

آب را روی حرارت جوش آورده، گوشت را خرد کرده و درون آن می ریزیم. پیاز ، نمک و زردچوبه را اضافه کرده پس از جوش آمدن به مدت 30 دقیقه می پزیم . پس از نیم پز شدن گوشت را از آب جدا کرده و دو دور به همراه نعنا چرخ می کنیم. گوشت را همراه با یکی دو قاشق آب آن خوب مخلوط می کنیم ( با دست مخلوط شود)
نمک و مزه آن را امتحان می کنیم، وقتی خوب و آماده بود قالب های بریان را روی حرارت کمی داغ کرده و مقدار یک قاشق از روغن روی آبگوشت را گرفته و ته قالب می ریزیم .سپس رویش دارچین،زعفران و فلفل می پاشیم و یک لقمه از گوشت بریان را قرار داده با دست رویش را صاف می کنیم و چند لحظه روی حرارت قرار می دهیم .سپس روی نان آماده شده بر می گردانیم . سطح روی بریان را با خلال بادام آغشته به زعفران تزیین می کنیم.

و بعد هم نوش جان ...

اقتباس از تبیان با اندکی تصحیح